Tips för att bli bättre på mountainbike

Att åka mountain bike i vackra miljöer är en friluftsupplevelse utöver det vanliga. Samtidigt som du bjuds på adrenalinkickar och fartfyllda äventyr, bjuds du också på lugnet som vackra landskap skänker en – en kombination som frälser de flesta som prövar på det.

För dig som redan sysslar med det här och vill bli ännu bättre, kan de här tipsen hjälpa dig på vägen.

Tänk på positionen

När du cyklar på jämn mark, är det oftast bäst att sitta kvar ner på sadeln, oavsett om det går plant eller uppför. När du åker på mer utmanande terräng, särskilt när den går neråt, är det bra att stå på pedalerna med knäna, midjan och armbågarna något böjda.

Den här positionen gör det enklare för dig att ta dig an alla små gropar och hål som finns i tuff terräng. De ”oskadliggörs” helt enkelt till viss mån. I tuff terräng är det också viktigt att vara stabil, något som den här positionen hjälper dig att bli.

Bromsa med rätt teknik

Det är bra att använda viss försiktig- och mjukhet när du ska bromsa. Använd dem som dimmers snarare än klassiska strömbrytare – bromsa succesivt, inte hårt. Det här hjälper dig att få ökad kontroll över din åkning, särskilt när du åker i nedförsbacke. Tänk också på att använda båda bromsarna.

Det här kan för många kännas självklart, men det är att lätt att sluta tänka på det.

Ha rätt cykel

Det är bra att veta när och var du cyklar, samt när och var du kommer cykla framöver. Vet du det här är det en god idé att gå till en välrenommerad butik för att sedan få råd om vilken cykel du bör köpa. Är du ute och cyklar mycket soliga dagar rekommenderar vi dig varmt att införskaffa ett par solglasögon, det hjälper rejält och minskar chansen att bländad vilket skulle kunna orsaka värre skador.