För och nackdelar med handbromsar på barncyklar

För och nackdelar med handbromsar på barncyklar

När det gäller en barncykel bör säkerheten komma främst. Faktum är att handbromsar är mycket effektiva och intuitiva att använda, men barnet måste ha tillräckligt god koordination för att kunna använda dem på ett bra sätt. Det här händer ungefär när barnet är kring tre och ett halvt år gammalt – men det är bra att vänta längre än så innan man tar bort pedalbromsen helt och hållet. 

Ska vara lätta att aktivera

Bromsarna måste givetvis vara lätta att aktivera för barnet. Det här kan testas relativt enkelt i cykelbutiken på egen hand – med hjälp av lillfingret. Om du enkelt kan använda bromsarna med hjälp av lillfingret, bör barnet kunna göra det enkelt med hela handen. Om det är väldigt trögt att använda med lillfingret, eller svårt att nå, blir det följaktligen också svårare för barnet att bromsa säkert. 

Visserligen kan barnet kanske fortfarande trycka in bromsen – men man ska inte behöva ta i väldigt mycket varje gång man bara ska bromsa lite grann. Det gör det svårt att använda bromsarna på ett kontrollerat sätt och, som nämnt i inledningen, kommer ju säkerheten först när en barncykel ska inhandlas. 

Fördelar

  • Effektiva. Jämfört med pedalbromsar är handbromsar helt enkelt bättre.
  • Snabbare inbromsningar. Vid höga hastigheter kan det krävas ganska många meter för att sakta ner med en pedalbroms. Med en handbroms kan man göra det fortare. Dessutom kan man sätta ner fötterna medan man bromsar, om situationen skulle kräva det.
  • Bra för balansen. Har man pedalbroms går det inte att trampa bakåt med pedalerna, vilket är en stor balanshjälp. Detta särskilt när man är lite yngre och fortfarande över upp sig på sin barncykel. Det kommer ofta naturligt i relativt branta uppförsbackar att man behöver använda bakåttrampen ibland för balansens skull.

Nackdelar

  • Kräver underhåll. Jämfört med pedalbromsar kräver handbromsar lite mer underhåll.
  • Frambroms farligt. För ovana cykelförare kan användning av frambromsen, vid fel tillfälle, leda till att man ramlar.
  • I vissa fall svåra att aktivera. Om inte handbromsarna är anpassade för mindre och lite svagare händer är de svåra att aktivera för barnen. På en barncykel skall de naturligtvis vara lätta att använda.