De våglängder som en infraröd bastu sänder ut letar sig igenom din kropps mjuka vävnader och värmer upp kroppen. I samband med detta öppnas dina blodkärl upp och detta fenomen har flera hälsofördelar.

Till de fördelar för din hälsa som denna typ av bastande medför kan vi bland annat nämna dessa:

 • kroppslig avgiftning
 • minskad stress och trötthet
 • minskad muskel- och ledvärk
 • viktminskning och kaloriförbränning
 • ökad ämnesomsättning
 • stärkt immunförsvar
 • lindring av hudbesvär
 • ökad hjärthälsa
 • lindring av symtom på diabetes

Få studier tittar på sambandet mellan infraröd bastu och hälsa

De solida bevisen och de bredare studierna på fördelarna med att använda en infraröd bastu saknas fortfarande. Detta gör att du som konsument tvingas ta ställning till de olika påståenden som leverantörer av dessa produkter kommer med. Men det spelar faktiskt mindre roll hur det faktiskt ligger till. Detta må kanske låta lite märkligt, men fortsätt bara läsa så ska vi förklara!

För på samma sätt som starka bevis för de påstådda fördelarna saknas gör även rapporter om eventuella negativa effekter detsamma. Det enda du bör tänka på är detsamma som då du använder en helt vanlig bastu. De saker som du bör hålla koll på när du bastar är så att du inte drabbas av:

 • värmeslag
 • uttorkning
 • interaktioner med eventuella läkemedel som du tar

Dessutom bör gravida kvinnor samt personer med hjärtsjukdom basta med försiktighet. Detsamma gäller om du är påverkad av alkohol eller droger.

Oavsett vad forskningen säger har bastun flera hälsofördelar

Den goda nyheten är att den svettiga sessionen i din infraröda bastu inte bara verkar ha en massa hälsofördelar. För hur det än ligger till med dessa går det inte att komma ifrån det faktum att det känns väldigt skönt och bra att basta. Ditt övergripande välbefinnande och din hälsa kommer dessutom gynnas av att du kopplar av i bastun. Dina stela eller tajta muskler får en chans att slappna av. Dessutom kan din ledvärk lindras, och framför allt får du lite välbehövlig egentid.

Så lägg forskningen åt sidan ett tag och njut av de hälsofördelar som en infraröd bastu för med sig!

Allt fler väljer att installera hemlarm för att öka både tryggheten och säkerheten i den egna bostaden – som ju också är den mest privata sfären för dom flesta. Bara tanken på att bli utsatt för inbrott eller liknande kan få vem som helst att rysa men med ett bra larmsystem kan man både sova gott om natten, jobba lugnt under dagen och känna trygghet när man är på resande fot. Men vilket larm ska man egentligen välja? Nedan följer några tips att ha med på vägen.

Hemlarm för villa, lägenhet eller radhus?

Det finns idag många typer av hemlarm och dessutom en rad olika leverantörer av dessa. En del erbjuder avancerade och skräddarsydda system och det finns fördelar att välja system utifrån vilken typ av bostad man har. En liten lägenhet kräver till exempel inte lika mycket som en stor villa – och det kan alltså vara klokt att välja en leverantör med lösningar för olika typer av bostäder.

Behov av larmsystem

Hemlarm är mer än bara ett inbrottslarm – ofta låter man installera ett helt system som skyddar mot både inbrott och brand och det har även blivit vanligt med kameraövervakning i privata bostäder. En annan sak som kan skilja sig mellan olika hemlarm och leverantörer är om larmet kopplas upp mot larmcentral eller inte.

Vid val av hemlarm är det alltså bra att först fundera över behov och önskemål. Ett komplett larmsystem kan ge en ökad trygghet på ett enkelt och smidigt sätt men det är såklart inte alla som känner ett behov av det – lika väl som att en del inte kan tänka sig annat än att larmet är uppkopplat mot larmcentral och andra känner att det inte är nödvändigt.

Hjälp och rådgivning inför valet

Att välja ett hemlarm eller ett larmsystem är inte helt lätt – det finns många val att göra och det kan kännas svårt att veta hur man ska tänka. Via leverantörerna kan man dock få bra hjälp och rådgivning inför valet – man kan till exempel ta reda på följande:

 • Vilken typ av system som passar den aktuella bostaden
 • Vilka val som finns att göra hos just den leverantören
 • Hur mycket det kommer att kosta

Ett larm kan vara en bra investering för ökad trygghet och säkerhet – så se till att fundera över behov, för att sedan se vilka alternativ som finns.

Allt om skönhet – på bloggar, i tidningar och i sociala medier

Man kanske inte kan lära sig exakt allt om skönhet men det finns många bra platser för att hitta nya kunskaper, inspiration och tips. I det digitala samhället är det dessutom enkelt att få tillgång till det mesta genom att bara ha en mobiltelefon eller dator. Här kan du läsa mer om dom bästa platserna för att lära mer om skönhet, skönhetstips och annat som hör ämnet till.

Allt om skönhet – på internet

Finns det något ställe där man kan hitta allt om skönhet så är det troligen på nätet – även om det förstås innebär att man behöver leta på lite olika ställen. Här finns personliga tips, vetenskapliga artiklar, produktrecensioner och det mesta man kan tänka sig om man vill lära sig eller läsa mycket om skönhet. Följande platser är bra ställen att leta på:

 • Bloggar om skönhet – På olika skönhetsbloggar går det att hitta nästintill allt om skönhet. Det kan handla om naturliga skönhetstips lika väl som om olika behandlingar och produkter och det finns så ledes något som passar för dom flesta som är intresserade av just skönhet. Fördelen med bloggar är att det ofta finns ett varierande innehåll och att texterna är lättlästa, personliga och trevliga.
 • Tidningsartiklar – Många tidningar skriver också artiklar om skönhet och även det kan vara en bra källa till inspiration och nya kunskaper för den som vill lära sig allt om skönhet.
  En del tidningar skriver med vetenskap som grund och andra har expertutlåtanden och kommentarer kring olika saker som har med skönhet att göra men man kan även hitta lättsammare texter som påminner om innehållet som många av bloggarna erbjuder – det vill säga med enkla tips och liknande.
 • Sociala medier – På sociala medier finns både stora och små konton som lägger stort fokus på skönhet. Här handlar det kanske inte om att förmedla kunskaper för att följare och andra användare ska lära sig allt om skönhet men däremot kan man hitta många produkttips och recensioner.
  Är det just skönhetsprodukter av olika slag som är det stora intresset är detta en bra plats eftersom många av dom stora kontona ofta gör samarbeten med märken och leverantörer – och därmed ofta bjuder på rabattkoder eller andra förmånliga erbjudanden för den som är sugen på att köpa skönhetsprodukter.

Allt om tandvård – korta fakta

Vill du lära dig allt om tandvård? Givetvis får inte allt plats i en kort artikel – inte finns det heller någon som kan allt om tandvård – men likväl kan den här texten fungera som en kort introduktion till ämnet.

Sverige – topp i världen

Sverige sägs ofta vara ett av de länder globalt som erbjuder bäst tandvård. Alla medborgare har rätt till avgiftsfri tandvård fram tills det år man fyller 24 år. Det här ger svenskar en god grund att stå på – inte bara i ungdomen, utan också för resten av livet. Efter den 24:e födelsedagen är det viktigt att vi blir ännu mer strikta med att ta hand om våra tänder. Det handlar mycket om kost givetvis, men framförallt att man ser till att sköta om tänderna dagligen.

Tandens uppbyggnad

Hur är egentligen tanden uppbyggd? Det mest grundläggande är att tanden har en rot och en krona, där kronan är den del av tanden som syns med blotta ögat. Emalj är säkerligen ett välbekant begrepp – det är skalet som omger kronan, tillika kroppens hårdaste vävnad. Emaljen sträcker sig ända ned till tandköttets kant, givet att tänder och tandköttet runtomkring är friskt.

Allt om tandvård – Vad heter tänderna?

Den som vill lära sig allt om tandvård bör givetvis lära sig vad tänderna heter:

 • Framtänder. Till framtänderna hör de fyra tänderna i under- och överkäke. De kallas för
 • Stora kindtänderna. De stora kindtänderna sitter längst bak, nära svalget, och kallas för molarer. Precis som med framtänderna har du åtta stycken. Ibland kallas moralerna för oxeltänder.
 • Små kindtänderna. De små kindtänderna kallas för premolarer, och även dessa har vi åtta av.
 • Hörntänderna. Hörntänderna brukar vara spetsiga och sitter bredvid framtänderna. De kallas för caniner, och vi har fyra stycken av dem.
 • Visdomständerna. Om du har några, så sitter de allra längst bak i munnen.

Vet mer om tandköttet

Ett tandkött som är friskt sluter tätt om samtliga tänder. Färgen kan variera, beroende på var i världen du har ditt ursprung. Det kan vara ljusrosa, ljusbrunt och eller nästan svart. Ett vanligt problem som många upplever är blod efter tandborstning, vilket kan bero på en inflammation i tandköttet. Är man rökare kan tandköttet se blekrosa ut – trots att man har en infektion. Lär dig mer, eller allt, om tandvård hos tandkliniker och på 1177.

Vad innebär professionell hemstädning?

Det finns hemstädning – och så finns det professionell hemstädning. Det senare kan till exempel innebära att man anlitar en städfirma med schyssta arbetsvillkor och utbildade anställda. I den här texten berättar vi vad man som kund kan tänka på för att öka chansen att få professionell hemstädning av hög kvalitet.

Professionell hemstädning är svårdefinierat

Att definiera professionell hemstädning är svårt. De flesta tänker nog på att man anlitar ett seriöst företag, med anställda som kan städa effektivt och med mycket goda resultat.

Följande är exempel som de flesta kan hålla med om bidrar till att städningen är proffsig:

 • Städningen är effektiv.
 • Städaren är noggrann med öga för detaljer.
 • Enkel att kommunicera med och kan anpassa arbetet under processens gång vid önskemål från kund.
 • Slutresultatet är mycket gott.

Det kan också handla om ren skicklighet. Många har till exempel svårt att få till en god fönsterputs hemma, trots att man har rätt material och medel. En professionell städare har erfarenhet och kunskaper som gör att de effektivt även kan hantera uppgifter som generellt ses som svårare att utföra.

Professionell hemstädning utförs på schyssta villkor

Många kan skriva under på att en städfirma anses vara mer proffsig om det finns ett kollektivavtal eller i övrigt goda villkor för medarbetarna. Städbranschen har tidigare i hög utsträckning genomsyrats av svartarbete och avsaknad av till exempel försäkringar – något som knappast kan kallas professionell hemstädning…

Idag ser det lite annorlunda ut. Det finns allt fler aktörer på marknaden med kollektivavtal och schyssta villkor. Tack vare RUT-avdraget kan de fortfarande hålla attraktiva priser för kunden. RUT-avdraget är givetvis inte den enda faktorn, men nog kan man anta att det hjälper att hålla svartarbete och oseriösa aktörer borta från marknaden i viss utsträckning.

Klarar av olika typer av arbeten

Städning kan delas in i ett antal olika områden och nischer. Till exempel finns det flyttstädning, som ställer höga krav på utföraren. Det finns förvisso ingen lag som reglerar vad som ska städas vid en flytt – men den som flyttar in förväntar sig ofta att hemmet är spotless. Det gäller inte bara synliga ytor, givetvis, utan även i skåp, vitvaror och vid ventilationsutrymmet.

Exempel på andra nischer som en professionell städfirma kan klara av:

 • Byggstädning
 • Kontorsstädning
 • Trappstädning
 • Städning i utmanande miljöer, så som i industri till exempel.

Ett larmsystem med övervakningskamera ger dig mycket god översikt över vad som sker i och utanför hemmet. Med både inom- och utomhuskamera kan du – och eventuellt en operatör på larmcentral – få ovärderlig information vid till exempel inbrott eller bränder. I den här texten kan du läsa mer om att komplettera larmsystemet i hemmet med en övervakningskamera.

Funktioner

Aktörerna på marknaden är många, och det finns ett stort antal fabrikat, med olika funktioner. En del företag har smarta övervakningskameror som sin huvudsakliga produkt, men det är mycket vanligt att man skaffar en övervakningskamera genom att tala med sitt befintliga larmbolag.

Funktioner kan till exempel vara trådlös strömförsörjning, möjlighet att koppla upp till wi-fi eller att prata med någon som befinner sig nära kameran när du inte är hemma. Det kan antingen vara att du själv får en notis om när kameran detekterar rörelse, men det kan också vara att larmcentralen kopplas in vid ett larm och kan se och höra med personer som befinner sig i närheten.

Regler för övervakningskamera i hemmet

GDPR har knappast undgått någon, och lagen är relevant om du ska börja övervaka din bostad. Tänk på detta:

 • Du får inte filma platser dit allmänheten har tillträda. Kameran kan alltså inte monteras så att den till exempel filmar en gata utanför ditt hus där fotgängare och bilister passerar. Den får inte heller monteras så att din grannes tomt filmas.
 • Övervakningen måste ske i egenskap av dig som privatperson. Kameran eller materialet får ej användas i syften som är kopplade till exempelvis en förening du är med i, eller ett företag som du driver.
 • Det måste finnas ett klart syfte och samband med ditt hushåll för att montera upp övervakningskamera. Det här är normalt inget husägare behöver oroa sig, i synnerhet då kameran används som komplement till ett befintligt larmsystem.

Kopplat till larmcentral eller inte?

Det finns fristående företag som erbjuder smarta övervakningskameror men som, åtminstone i alla fall inte i Sverige, erbjuder uppkoppling till larmcentral. Kompletterar du ditt larmsystem med en kamera från ditt larmbolag, har du säkerligen möjligheten att koppla upp den direkt mot deras larmcentral.

Här är priset en avgörande faktor. Känner du att det är värt att betala för den extra tryggheten kan det vara ett bra val.

Det krävs såväl viss färdighet som en stor portion tålamod att bibehålla ett hälsosamt förhållande inom vilket man tillsammans kan lösa de problem som uppstår inom detta. Det är lätt hänt att man som ena hälften i ett förhållande tror att man gör allt för att lösa de problem man har som ett par. Men faktum är att det finns många fördelar med parterapi i Stockholm – den kan bland annat lära oss nya sätt att lösa problem på och hjälpa oss att uppfylla vår partners behov.

Du kommer få en bättre förståelse för din partner

Genom att genomgå parterapi i Stockholm tillsammans med din partner kommer du inte bara att få en bättre förståelse för denna, du kommer även att kunna fördjupa er relation. Än viktigare är att du också kommer att kunna få en bra bild av vem du själv är och vilka dina egna behov är.

Ni kommer tillsammans att kunna lösa era problem

Par som går i parterapi erbjuds en neutral och säker plats på vilken de kan uttrycka sina känslor. Genom att göra detta och öppna upp sig med hjälp av en utbildad parterapeut kan man ofta lösa de problem som under en längre tid har legat och gnagt på förhållandet.

Du och din partner kommer kunna lösa era konflikter på ett bättre sätt

När du går i parterapi i Stockholm med din bättre hälft kommer ni få de verktyg som krävs för att kommunicera bättre med varandra. Som du säkert redan känner till är just kommunikationen väldigt viktig i ett förhållande. Ni kommer få hjälp att inte bara lyssna på varandra utan även med att processa och hantera det som motparten kommunicerar.

Ni lär er att vädra era åsikter utan att gå till angrepp

Bägge parter i ett förhållande behöver kunna prata med varandra om sina problem utan att vara rädd för att vädra sina åsikter. Det är viktigt att detta görs på ett sätt som är konstruktivt snarare än destruktivt. Parterapin kommer lära er att få sagt det ni vill säga utan att göra detta på ett sätt som ställer krav eller leder till bråk.

Om du inte är nöjd med din nuvarande assistansanordnare finns alltid möjligheten att byta. Men hur hittar man vilka anordnare som är aktiva inom den kommun man bor i? Här ges fem olika vägar.

Assistansanordnare via handläggaren

De kommunala handläggare som har ansvar för assistans ska även ha tillgång till listor över samtliga assistansanordnare som kan utnyttjas. Dessa behöver inte nödvändigtvis ha kontor i just den kommunen men i alla fall ha avtal. Bor du i Lysekil kan alltså en lista på assistansanordnare över hela Bohuslän presenteras.

Assistansanordnare via kommunens hemsida

De flesta kommuner har även information kring val av assistansanordnare på sin hemsida. Generellt visas de två alternativ som finns, kommunalt eller privat, och kontaktuppgifter för mer information. Varken på hemsidan eller via handläggaren får någon rekommendation ges. Det ska vara helt upp till kunden att avgöra vilka som ska utföra hjälpen. Vill man ha hjälp att välja är det bättre att gå via en assistansförmedling.

Assistansanordnare via assistansförmedling

Att ta hjälp av assistansförmedling kanske är det enklaste och smidigaste sättet att hitta passande assistansanordnare. Detta sker i tre steg.

Kontakt och kartläggning
Du ringer upp en assistansförmedling som arbetar mot den kommun du bor i. För att fortsätta med exemplet ovan kan en förmedlare sökas upp som är aktiv i Bohuslän. Du presenterar vilket behov som finns och vad du förväntar dig få hjälp med. Denna process brukar kallas för kartläggning.

Kontakt med assistansanordnare
I detta fall kommer sedan assistansförmedlaren att kontakta de assistansanordnare som kan uppfylla de behov du har. Detta genom att de har samarbete med en rad privata företag och en insikt i hur de arbetar. Redan i detta skede får man alltså viss hjälp med att välja. Detta genom att förmedlaren ”sållar bort” oseriösa företag samt de som inte kan möte behoven.

De assistansanordnare inom Bohuslän som blir kontaktade uppfyller helt enkelt vissa kriterier och förväntas kunna ge den vård som efterfrågas. Däremot finns inget krav på att avtal måste skrivas med någon av dessa. En förmedlare tar enbart fram förslag.

Assistanssamordnare via Google

Ännu en väg är att använda Google och helt enkelt söka efter assistansanordnare där man är bosatt. Däremot bör man i detta fall tänka brett. Istället för att söka efter anordnare i Lysekil bör man även söka efter anordnare i Bohuslän. Det är ju inte säkert att företaget försöker synas på Google mot de mindre orterna.

Tarotkort - Olika typer av kortlekar

Skulle du vilja lära dig mer om tarotkort, börja tyda själv eller helt enkelt få en läsning?  Hos Tarotguiderna.nu finns all information du kan tänkas behöva. Här beskrivs såväl historian och arvet kring tarot men också kortens olika betydelse samt hur du gör en läggning. Du får också lära dig mycket om vad som är bra att känna till innan du ringer till ett medium, priser och liknande. Många personer tycker att tarotläsning ska göras fysiskt och inte över telefon eftersom siaren ofta vill att personen som ska få en läsning ska dela kortleken.

Olika typer av kortlekar

Tarot finns inte bara som en kortlek, tvärtom finns det flera stycken olika tarotkortlekar att välja bland. Dessa är bland annat den Stora Arkanan som har 22 kort och Den lilla arkanan med 56 kort, lite motsägelsefullt med namnen kanske men så heter dem. I Den Stora Arkanan finns följande kort:

 • Narren – nummer noll. Narrens betydelse är förändring.
 • Magikern – nummer ett. Betydelsen är magi.
 • Översteprästinnan – nummer två. Kortet betyder att du ska sträva efter dina drömmar.
 • Kejsarinnan – nummer tre. Moderskap och vård.
 • Kejsaren – nummer fyra. Faderskap.
 • Översteprästen – nummer fem. Var öppen för förändring.
 • De älskande – nummer sex. Kärlek till någon särskild.
 • Vagnen – nummer sju. Handling och agerande.
 • Styrkan – nummer åtta. Styrka.
 • Eremiten – nummer nio. Avvakta.
 • Lyckans hjul – nummer tio. Glädjande besked.
 • Rättvisa – nummer elva. Släpp taget.
 • Den hängde – nummer tolv. Positivt kort om att släppa taget.
 • Döden – nummer tretton. Slut på något.
 • Måttfullhet – nummer fjorton. Balans.
 • Djävulen – nummer femton. Själviskhet.
 • Tornet– nummer sexton. Uppvaknande.
 • Stjärnan– nummer sjutton. Hoppets kort.
 • Månen – nummer arton. Varning för fara.
 • Solen – nummer nitton. Lycka och framgång.
 • Domen – nummer tjugo. Rannsakan.
 • Världen – nummer tjugoett. Förändring

Kortens betydelse förändras även utifrån vilka kort som läggs samtidigt samt åt vilket håll de läggs åt. Detta kan en siare hjälpa dig att tyda. Om du har en siare du kan träffa fysiskt kan detta ge en extra bra upplevelse med närvaro till det övernaturliga. Du kan dock också kommunicera med en siare över nätet och få de svar du letar efter. Prova gärna olika siare om du har en känsla över att något inte känns rätt. Även fast siare har sina förmågor kan din personkemi som i andra relationer spela roll över hur bra det funkar.

Välj tandläkare inom Gävleborg

Region Gävleborg har ansvaret för att alla i Gävleborg ska bli erbjuden regelbunden tandvård. Detta upp till att patienten är 24 år.

Första kontakt vid 3-års ålder

Bor du i Gävle och har barn under tre år är första kontakten med tandvården ett brev som skickas ut i god tid innan barnet fyller tre år. Där framgår det att du som förälder kan välja vilken tandläkare som ditt barn ska vara listad hos. Det går därmed att välja en av folktandvårdens kliniker likväl som en privat tandläkare inom Gävleborg. Tandläkaren måste alltså inte finnas i just Gävle då tandvårdsvalet ligger inom Region Gävleborg.

I det fall som inget val sker kommer barnet att listas hos den tandläkare som är närmast folkbokföringsadressen. I detta fall är sker listning hos en folktandvård. Önskar man sedan byta sker detta enkelt genom att ta kontakt med den tandläkare som flytten ska ske till.

Nyinflyttad

Är du nyinflyttad till Gävle (eller annan ort inom Gävleborg) kommer ett brev att skickas ut som uppmanar dig att välja vilken tandläkare du vill gå till. Det innebär att de listar dig och därmed skickar ut kallelse ungefär en gång per år. Även här gäller att den som inte väljer aktivt blir listad hos närmaste folktandvård.

Upp till 24 år

Upp till att personen är 24 år har Region Gävleborg ansvaret att erbjuda regelbunden tandvård. Den är även gratis upp till den sista december året som personen fyller 24. Därefter ges viss rabatt via tandvårdsbidraget vilket är ett statligt bidrag som ges en gång per år. Även högkostnadsskydd kan användas för att inte kostnaden för tandvård ska bli för hög.

Byta tandläkare

Har du flyttat inom Gävle och vill vara listad hos den tandläkare som är närmast nya bostaden? Eller är du missnöjd med nuvarande klinik och vill därför byta. Att byta är alltid gratis och sker enklast genom att ”Vårdgivaranmälan” fylls i och skickas till Region Gävleborg. Detta sker alltså enbart om en person under 24 år vill byta tandläkare. Det är då den nya vårdgivaren som ska skriva på blanketten tillsammans med vårdgivaren. På detta sätt har Region Gävleborg övergripande kontroll på att alla invånare blir erbjuden regelbunden tandvård. En person som är över 24 år går enbart till den klinik man vill tillhöra och skriver in sig där.