Nikotinpåsar är ett populärt hjälpmedel för att sluta röka

Nikotinpåsar är en relativt ny produkt på tobaksmarknaden som blir allt mer populär här i Sverige. Det finns flera olika anledningar till att du kan vilja använda dessa produkter. De små påsarna innehåller såväl nikotin som en rad andra ingredienser. Du kan till exempel vilja använda dem som ett hjälpmedel för att kunna sluta röka.

Kan ge lika mycket eller mer nikotin som tuggummin eller sugtabletter

Nikotin i form av små påsar kan ge dig lika mycket eller mer av detta ämne som nikotintuggummin och andra liknande produkter. Därför är de framför allt populära bland personer som försöker sluta röka. Det finns flera olika varumärken som säljer de små påsarna. Du använder dem genom att placera dem under överläppen i uppemot en timme – i detta hänseende påminner de en hel del om snus.

Det finns flera fördelar med att använda nikotinpåsar som ett sätt att sluta röka. Med detta sagt finns det även vissa saker som du bör tänka på innan du börjar använda påsarna. Nedan förklarar vi vilka dessa är!

3 saker att tänka på innan du börjar använda nikotinpåsar

Innan du börjar använda dessa produkter kan det vara bra att känna till att de:

  • Är ett bra alternativ till rökning. Även om det inte är helt hälsosamt att använda nikotinpåsar är detta ett av de allra minst skadliga sätten att konsumera nikotin. Till exempel kan en rökare som använder dessa för att sluta röka slippa de stora risker som rökandet av cigaretter medför. Att däremot endast byta ut cigaretterna mot dessa produkter då och då gör dock ingen större skillnad.
  • Inte bör användas av ungdomar. Likt fallet är med cigaretter, alkohol och andra farliga substanser bör dessa produkter inte användas av ungdomar.
  • Innehåller nikotin och bör därför användas med försiktighet. I studier på djur har man funnit att konsumtion av nikotin kan länkas samman med negativa effekter på hjärnans utveckling. Det finns även flera andra saker som har en liknande effekt. Några exempel på sådana är konsumtion av alkohol eller koffein, användning av psykoaktiva droger, dålig kosthållning, sömnbrist och stress. Därför bör dessa produkter användas med försiktighet och inte brukas av gravida kvinnor.