Rakkniv eller shavett

Bland de som föredrar klassisk rakning framför användning av rakapparat, är rakkniven en källa till såväl njutning som kreativitet. Det är inte sällan man sträcker på sig framför spegeln när man sluppit alunstift och tårar. Rakkniven gör det möjligt att komma så nära huden som möjligt och därmed är resultatet ofta bättre än vid annan rakning. Naturligtvis behöver man lära sig konsten att raka med kniv, men när väl denna kunskap finns i närminnet går det förvånansvärt smidigt! En shavett är ett alternativ till den vanliga rakkniven. Skillnaden är att man i den senare använder rakblad vilka byts ut mellan gångerna. Vissa kan använda samma rakblad vid upprepade rakningar, medan andra förbrukar dessa snabbare. I och med att skärpan är densamma kan man uppnå lika bra resultat med en shavett som med en klassisk rakkniv. Dock finns en annan känsla i att begagna sig av rakkniv.

Vårda rakkniven

För att en rakkniv skall hålla sig vass och fungera så bra som möjligt, krävs viss omvårdnad. Det är ingenting som tar allt för mycket tid, men som är viktigt för att inte hamna i en nedåtgående spiral. Först och främst gäller det att hålla bladet torrt! Flera av de rakknivar som finns att hitta i butiker såväl som på nätet, är i kolstål. Detta är ett material som kan bli enormt vasst om man slipar det enligt boken. Nackdelen är att det rostar när det står i vatten för länge. Naturligtvis blir en rakkniv våt när man rakar sig, men snabbt efter rakningen bör man rengöra densamma och sedan låta den torka. Ett tips är att inte helt fälla ihop kniven förrän man vet att den torkat inuti.

Nästa steg är att använda en strigel regelbundet. Även om man kanske inte ser det visuellt, tenderar stål att släppa fragment av eggen, alternativt att den senare böjer sig något. Det gör att skärpan försämras ordentligt! Genom att strigla rakkniven kan man bli av med dessa problem på någon minut. Därefter rengörs rakkniven och torkas. Med jämna mellanrum bör man också grundslipa en rakkniv hos den som är proffs! Det ger en skarp rakkniv som håller under många år. När man hittat de produkter och redskap man önskar till sin rakning, vinner man ofta på att hålla efter desamma noga.