Allt om tandvård – korta fakta

Allt om tandvård – korta fakta

Vill du lära dig allt om tandvård? Givetvis får inte allt plats i en kort artikel – inte finns det heller någon som kan allt om tandvård – men likväl kan den här texten fungera som en kort introduktion till ämnet.

Sverige – topp i världen

Sverige sägs ofta vara ett av de länder globalt som erbjuder bäst tandvård. Alla medborgare har rätt till avgiftsfri tandvård fram tills det år man fyller 24 år. Det här ger svenskar en god grund att stå på – inte bara i ungdomen, utan också för resten av livet. Efter den 24:e födelsedagen är det viktigt att vi blir ännu mer strikta med att ta hand om våra tänder. Det handlar mycket om kost givetvis, men framförallt att man ser till att sköta om tänderna dagligen.

Tandens uppbyggnad

Hur är egentligen tanden uppbyggd? Det mest grundläggande är att tanden har en rot och en krona, där kronan är den del av tanden som syns med blotta ögat. Emalj är säkerligen ett välbekant begrepp – det är skalet som omger kronan, tillika kroppens hårdaste vävnad. Emaljen sträcker sig ända ned till tandköttets kant, givet att tänder och tandköttet runtomkring är friskt.

Allt om tandvård – Vad heter tänderna?

Den som vill lära sig allt om tandvård bör givetvis lära sig vad tänderna heter:

  • Framtänder. Till framtänderna hör de fyra tänderna i under- och överkäke. De kallas för
  • Stora kindtänderna. De stora kindtänderna sitter längst bak, nära svalget, och kallas för molarer. Precis som med framtänderna har du åtta stycken. Ibland kallas moralerna för oxeltänder.
  • Små kindtänderna. De små kindtänderna kallas för premolarer, och även dessa har vi åtta av.
  • Hörntänderna. Hörntänderna brukar vara spetsiga och sitter bredvid framtänderna. De kallas för caniner, och vi har fyra stycken av dem.
  • Visdomständerna. Om du har några, så sitter de allra längst bak i munnen.

Vet mer om tandköttet

Ett tandkött som är friskt sluter tätt om samtliga tänder. Färgen kan variera, beroende på var i världen du har ditt ursprung. Det kan vara ljusrosa, ljusbrunt och eller nästan svart. Ett vanligt problem som många upplever är blod efter tandborstning, vilket kan bero på en inflammation i tandköttet. Är man rökare kan tandköttet se blekrosa ut – trots att man har en infektion. Lär dig mer, eller allt, om tandvård hos tandkliniker och på 1177.