Vad innebär professionell hemstädning?

Vad innebär professionell hemstädning?

Det finns hemstädning – och så finns det professionell hemstädning. Det senare kan till exempel innebära att man anlitar en städfirma med schyssta arbetsvillkor och utbildade anställda. I den här texten berättar vi vad man som kund kan tänka på för att öka chansen att få professionell hemstädning av hög kvalitet.

Professionell hemstädning är svårdefinierat

Att definiera professionell hemstädning är svårt. De flesta tänker nog på att man anlitar ett seriöst företag, med anställda som kan städa effektivt och med mycket goda resultat.

Följande är exempel som de flesta kan hålla med om bidrar till att städningen är proffsig:

  • Städningen är effektiv.
  • Städaren är noggrann med öga för detaljer.
  • Enkel att kommunicera med och kan anpassa arbetet under processens gång vid önskemål från kund.
  • Slutresultatet är mycket gott.

Det kan också handla om ren skicklighet. Många har till exempel svårt att få till en god fönsterputs hemma, trots att man har rätt material och medel. En professionell städare har erfarenhet och kunskaper som gör att de effektivt även kan hantera uppgifter som generellt ses som svårare att utföra.

Professionell hemstädning utförs på schyssta villkor

Många kan skriva under på att en städfirma anses vara mer proffsig om det finns ett kollektivavtal eller i övrigt goda villkor för medarbetarna. Städbranschen har tidigare i hög utsträckning genomsyrats av svartarbete och avsaknad av till exempel försäkringar – något som knappast kan kallas professionell hemstädning…

Idag ser det lite annorlunda ut. Det finns allt fler aktörer på marknaden med kollektivavtal och schyssta villkor. Tack vare RUT-avdraget kan de fortfarande hålla attraktiva priser för kunden. RUT-avdraget är givetvis inte den enda faktorn, men nog kan man anta att det hjälper att hålla svartarbete och oseriösa aktörer borta från marknaden i viss utsträckning.

Klarar av olika typer av arbeten

Städning kan delas in i ett antal olika områden och nischer. Till exempel finns det flyttstädning, som ställer höga krav på utföraren. Det finns förvisso ingen lag som reglerar vad som ska städas vid en flytt – men den som flyttar in förväntar sig ofta att hemmet är spotless. Det gäller inte bara synliga ytor, givetvis, utan även i skåp, vitvaror och vid ventilationsutrymmet.

Exempel på andra nischer som en professionell städfirma kan klara av:

  • Byggstädning
  • Kontorsstädning
  • Trappstädning
  • Städning i utmanande miljöer, så som i industri till exempel.