Arbeta som stafettläkare i Norge i stad eller på landsbygd

Är du färdigutbildad läkare och kanske till och med jobbar inom yrket idag? Då kanske du är sugen på att arbeta som stafettläkare i Norge? Det finns nämligen stora fördelar med att ta steget och börja jobba som hyrläkare på andra sidan av den norska gränsen.

Även om vi svenskar inte kanske alltid tänker på detta är Norge trots allt ett ganska stort land. Precis som Sverige är det även ett väldigt avlångt sådant. Därmed finns det även en stor geografisk variation vad gäller möjliga arbetsställen för dig. Till exempel kan du välja att arbeta som stafettläkare i Norge i städer som Bergen, Trondheim eller Oslo. Men det finns även möjlighet att arbeta på landsbygden om du hellre föredrar det.

Så är det att arbeta som stafettläkare i Norge jämfört med i Sverige

Det finns så klart vissa skillnader rent praktiskt mellan att jobba i Sverige eller i något annat land. Men i själva verket är skillnaderna mellan Sverige och Norge faktiskt ganska få. Det finns dock vissa skillnader som kan vara viktiga att känna till. Några exempel på sådana är att:

  • Du får högre lön när du väljer att arbeta som stafettläkare i Norge. Dessutom är det inte bara själva lönen som är högre – även skatten är lägre. Därför är det ofta positivt för plånboken att ta steget över gränsen, även om levnadskostnaderna kan vara lite högre.
  • Arbetstempot ofta är lite lägre. Som du säkert vet kan det ofta vara väldigt jäktigt och hetsigt i vården. Tempot är ofta högt, och vi försöker inte inbilla dig att så inte är fallet i Norge. Däremot är tempot vanligtvis aningen lugnare och du kan sannolikt ägna lite mer tid åt varje enskild patient.
  • Det finns många spännande jobb att välja mellan. Efterfrågan på hyrläkare är stor i Norge. Därför finns det många spännande jobb för dig att välja mellan. En ren bonus är dessutom att du kanske träffar svenska kollegor då många läkare från Norge väljer att arbeta på den norska sidan.
  • Du behöver en norsk legitimation. Detta är dock något som bemanningsföretagen ofta hjälper dig på traven kring att skaffa.