Köp din första mountainbike

Köp din första mountainbike

Vilket sätt är väl bättre att börja cykla på än att köpa en mountainbike? Du kan spendera många timmar åt att bläddra omkring bland webbutiker och dregla över de skinande cykelramarna, men du bör veta vad du letar efter och säkerställa att du köper en cykel som är framtagen för ditt ändamål. När du köper din första mountainbike bör du ta hänsyn till vissa faktorer, vilka vi berättar mer om nedan.

Att tänka på när du köper din första mountainbike

När du för första gången ska köpa en MTB bör du ha följande faktorer i åtanke:

  • Hardtail eller heldämpad MTB? Behöver du en hardtail för de enklare spåren eller är du ute efter någonting mer aggressivt som även klarar av tuffare terräng? Det är bäst att överväga vilken typ av cykling du vill ägna dig åt så du vet vilken cykel som passar dig bäst.
  • Vilken är din budget? Du kommer snabbt bli varse att du kan spendera oändliga summor på cyklar och utrustning, men när du köper din första mountainbike bör du inte överdriva genom att köpa en cykel gjord av kolfiber. Det finns ofta billiga cyklar som är bra instegsmodeller för dig som vill komma igång med cyklingen. I takt med att du utvecklas kan du senare skaffa någonting mer framtidssäkrat.
  • Damcyklar eller unisexcyklar? Till skillnad mot vad många damcyklister tror behöver du inte känna dig tvungen att bara titta på damcyklar. Faktum är att många kvinnor cyklar på herrcyklar och unisexcyklar. Anledningen till detta är att vi människor kommer i alla möjliga former och storlekar, vilket även MTB-cyklar gör.
  • Testa cykeln innan du köper den. När du har en kortare lista med potentiella cyklar bör du kolla runt på nätet efter någonstans där du kan boka en testtur. Spårcentraler och demoevenemang är utmärkta platser att testa så du får en cykel av rätt storlek och form.

Andrahandsfynd. Långt ifrån alla andrahandscyklar är rostiga, risiga stålhögar. Det finns faktiskt bra begagnade cyklar att finna för den som letar. Det finns till exempel flera olika forum och sidor på sociala medier där cyklister säljare sina billiga cyklar.