Läs det här innan du väljer kostym

Vilken kostym man bär berättar mycket om vem man är som person. Att ha en bra kostym är viktigt då den kan vara avgörande för det intryck man lämnar hos kollegor, affärspartners och människor i allmänhet.

Materialet är viktigt

Den här faktorn är den som har störst påverkan på kostymens känsla, och till viss del även utseendet. Är det någon variabel man ska försumma när man ska köpa en kostym, bör det definitivt inte vara den här.

Ett allmänt vedertaget faktum är att ull är det bästa materialet för kostymer (om man inte lever i ovanligt varma förhållanden som exempelvis Sahara eller kring ekvatorn). Kostymer av ull är ofta av högsta kvalitet och är det material som till störst del används för exklusiva och dyra kostymer. Bomull är ett substitut som kan fungera istället för ull, nackdelen med det är dock att det lätt blir skrynkligt, något som naturligtvis förändrar kostymens utseende till det sämre.

Färger och mönster

Vilka färger och mönster man vill ha på sin kostym är helt upp till personlig smak och i vilket sammanhang den ska användas i. För mer formella sammanhang rekommenderas dock en svart eller en marinblå färg. Utöver att begränsa kostymurvalet till dessa två färger, bör man också helt skippa olika typer av mönster. Som tidigare nämnt är det så klart helt upp till eget tycke, men vid mer strikta tillställningar kan olika typer av mönster och starka färger ofta anses vara opassande.

Fördelen med att välja en marinblå kostym är att det är enklare att matcha med olika skjortor och slipsar av olika färger. Bär man en svart kostym krävs en större noggrannhet i valet av skor, skjorta och slips. Kombinerar man fel typer av skor och slipsar till en svart kostym riskerar man nämligen att snabbt förstöra hela looken.