Självtest vid smittsam infektion

Självtest vid smittsam infektion

Omkring 40 000 personer smittas årligen med klamydia i Sverige. Symptomen på klamydia hos kvinnor inkluderar: ökade vaginala flytningar till följd av en inflammation i livmodern, smärta i samband med urinering, smärta i samband med sex och/eller blödning efter sex, smärta i nedre delen av magen (särskilt under sex) och mellanblödningar eller rikligare menstruationer. Hos män inkluderar symptomen på klamydia vita, grumliga eller vattniga flytningar från penis, smärta i samband med urinering samt smärta i testiklarna. Om du upplever något av dessa symptom kan det vara en god idé att beställa ett klamydiatest.

Det är inte alla personer som smittats med klamydia som upplever symptom, ibland ger denna könssjukdom inte upphov till några som helst symptom. Om du har haft oskyddad sex är det därför att rekommendera att du gör ett klamydiatest, då provsvaret kan vara positivt även om du inte har några symptom alls. Det kan till en början vara skrämmande att få diagnosen klamydia, men det går snabbt och enkelt att behandla sjukdomen och om du genomgår din behandling (en antibiotikakur) i tid, slipper du drabbas av komplikationer (följdsjukdomar som utvecklas på grund av att sjukdomen inte behandlas i tid).

Viktigt att genomföra klamydiatest

Anledningen till att det är viktigt att genomföra ett klamydiatest om man tror sig kunna vara smittad av denna könssjukdom, är att klamydia kan leda till följdsjukdomar och andra komplikationer. Likt de flesta andra könssjukdomar, kan klamydia öka risken för andra könssjukdomar såsom HIV. Om du är kvinna och gravid riskerar du även att överföra smittan till ditt barn.

Det finns flera risker med att inte göra ett klamydiatest och behandla sin klamydia. Kvinnor kan bland annat drabbas av bäckeninflammation, livmoderhalsinflammation och äggledarinflammation. Män som inte behandlar sin klamydia riskerar att drabbas av bitestikelinflammation, urinrörsinflammation och reaktiv artrit (inflammation i leder och eventuellt i urinrör och ögon).

Ett klamydiatest kan utföras på två sätt: du kan antingen låta dig testas på ett sjukhus eller annan medicinsk klinik, eller så kan du beställa ett klamydiatest och själv utföra klamydiatest hemma. Oavsett vilket alternativ du väljer, skickas provet iväg till ett labb och inom någon vecka får du veta provsvaret.