Trimma moppen

Att trimma mopeden är, tvärtemot vad många tror, inte olagligt. Men en trimmad moped, alltså en som går snabbare och är starkare än vad den är ämnad för, får man bara lov att köra på inhägnad mark. Om man tar ut den på en åktur längs med en landsväg, till exempel, räknas det som olaglig körning och kan leda till böter. Ungdomar under 18 år som gärna gör detta riskerar dessutom att senarelägga den dagen de får lov att ta körkort.

Med risk för att låta fördomsfull, skulle man nog ändå kunna anta att det mest är tonåringar och ungdomar som gillar att trimma sina mopeder. Det är ofta de som har tid och intresse att spendera långa, kalla kvällar och helger i garage och källare för att meka med sina mopeder. Det kan vara en spännande grej, att se om det går och lära sig hur man gör. Ofta är det också en statusgrej i den här åldern, man måste ha en riktigt snabb moped för att passa in. Det är heller inte ovanligt med race och test för att se vem som har den absolut snabbaste mopeden.

Variera teknik

Det finns olika tekniker och tricks för att trimma sin moped. Det allra viktigaste att komma ihåg är att det ofta är svårt att ångra något. Det vill säga, om man har sågat hål i en tank eller knipsat bort en plastbit någonstans i motorn, kan det vara svårt att täta hålet eller sätta tillbaks plastbiten om det blev fel. Alltså gör man rätt i att ha koll på saker och ting innan man börjar trimma moppen.

Det bästa är naturligtvis att ha med en erfaren mopedtrimmare i garaget, kanske en förälder eller en äldre kompis som framgångsrikt lyckats få mer hästkrafter i den här sortens fordon än i det förgångna. Om man inte har tillgång till en live-källa med visdom och erfarenhet, kan man också vända sig till internet. Eftersom det inte är olagligt att trimma, kommer man inte att bli hämtad av SÄPO om man ger sig ut på nätet och söker efter mopedtrimnings-tips.

På YouTube finns till exempel många hobby-mekare som med bra kameror visar exakt vad som behövs göras och hur. Man kan även läsa anvisningar, kolla på bilder i instruktionsdokument eller kolla trådar i forum och diskussioner, där mopedtrimningens hemligheter förs upp till ytan. På samma sätt som det finns olika hjältar att fråga om tips och hjälp när det kommer till den praktiska delen av att trimma en moped, så finns det ett par olika vägar att gå för att få just den där ökade hastigheten eller starkare motorn man är ute efter.

Man kan antingen köpa lite nya, bättre och mer strömlinjeformade mopeddelar som hjälper till att snabba upp moppen, eller så ger man sig på de något billigare och enklare tricken som helt enkelt går ut på att man sågar, filar och borrar sig fram för att öka prestandan. Ett par klassiker är till exempel ”kolvjackning”, ”dra pluggen”, ”drevning” och ”lustgas”. Allt för konsten!